10 skäl att lämna in årsredovisningen digitalt - Advertus Revision
17727
post-template-default,single,single-post,postid-17727,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

10 skäl att lämna in årsredovisningen digitalt

Det ska vara enkelt att vara företagare, menar Bolagsverket. Här är myndighetens bästa anledningar till varför företagare bör skicka in sin årsredovisning digitalt.

I slutet på januari i år lämnade Bolagsverket in en hemställan till justitiedepartementet. I den föreslår myndigheten att digitalt inlämnade årsredovisningar för aktiebolagen som tillämpar K2 eller K3 ska bli obligatoriskt för räkenskapsår som inleds närmaste efter 30 juni 2021.

Nu tipsar Bolagsverket varför företagare ska ta steget och lämna in digitala årsredovisningar. Nina Brede är verksamhetsutvecklare på myndigheten.

– Att skicka in årsredovisningen digitalt minskar din och företagets administrativa börda. Dessutom är det ett steg mot att du inte ska behöva lämna in samma uppgifter till myndigheter flera gånger, säger hon på Bolagsverkets webb.

10 skäl att lämna in årsredovisningen digitalt

  1. Det finns bra funktioner och support.

Alla stora bokföringsprogram har de funktioner som krävs och det finns bra support från programleverantörerna för den som behöver hjälp.

  1. Det är enkelt.

Du slipper all pappershantering och behöver heller inte ringa och kolla om årsredovisningen kommit in till Bolagsverket. Du kan också följa processen i Bolagsverkets app.

  1. Det går snabbt.

Från ditt bokföringsprogram laddar du upp en avskrift av den årsredovisning som bolagsstämman beslutat om. VD eller någon i styrelsen loggar sedan in i Bolagsverkets tjänst och skriver under digitalt, exempelvis med mobilt BankID. Klart!

  1. Det är säkert.

Du slipper oroa dig för att årsredovisningen kanske försvinner i posten. Och så fort den kommit in, efter bara någon sekund, får du en digital kvittens.

  1. Det minskar risken för fel.

Bokföringsprogrammen och Bolagsverkets system säger till om något går fel.

  1. Handläggningstiden blir kortare.

En digital årsredovisning kontrolleras maskinellt vilket gör att om den är fullständig registreras den på en gång.

  1. Det följer lagkravet som kommer.

En lag om obligatorisk digital inlämning av årsredovisning för aktiebolag som redovisar enligt K2 och K3 förväntas träda i kraft snart, kanske redan under 2022.

  1. Det är bra för miljön.

Digital inlämning minskar mängden utskrivna dokument, kuvert och transporter av papper. Ur hållbarhetssynpunkt är det orimligt att skriva ut det man gjort digitalt och posta till en myndighet, som sedan ska omvandla informationen till digital form igen.

  1. Det underlättar din administration.

All informationshantering går snabbare digitalt. Att skriva ut, skicka och skanna in pappersdokument tar tid. Sökning, lagring och kopiering underlättas.

  1. Det bidrar till ett modernt arbetssätt.

Framtiden är här! Automatiseringen av rutinuppgifter ökar och blir allt lättare att utforma digitalt efter dina behov.

Sofia Hadjipetri Glantz

Läs mer på Bolagsverkets webb: https://bolagsverket.se/pb/etjanster/lamna-in-arsredovisning

Läs mer: 6 frågor och svar – digital inlämning av årsredovisning och revisionsberättelse
https://www.tidningenresultat.se/6-fragor-och-svar-digital-inlamning-av-arsredovisning-och-revisionsberattelse/

Läs mer: Över 20 000 digitalt inlämnade årsredovisningar
https://www.tidningenresultat.se/over-20-000-digitalt-inlamnade-arsredovisningar/

Läs mer: Dags för företagare att lämna in årsredovisningen digitalt
https://www.tidningenresultat.se/dags-for-foretagare-att-lamna-in-arsredovisningen-digitalt/